Öne Çıkan Yayın

Kitap Yorumum : Gösteri Peygamberi

3 Nisan 2018 Salı

Kitap Yorumum: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları



 Kitap Adı: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları 
 Yazar: John Perkins  
 Türkçesi : Murat Kayı
 Sayfa Sayısı: 314


   Uzun zamandır okuma listemde olan kitabı nihayet bitirdim. Kitabı bölüm hocamın şiddetli tavsiyeleri üzerine almak zorunda kaldım. Bölüm öğrencisi olarak mutlaka kütüphanemizde yer alması gerekiyormuş. 
   Bu kitabın ibret almamız ve içinde bulunduğumuz durumu değiştirip yeniden yaratmamız için  kaleme alındığını düşünüyorum. Özellikle kitabın son sayfalarında verdiği öneriler bunu kanıtlar nitelikte. "Ancak bu kitap bir reçete değildir. Sadece bir itiraftır, o kadar."
  Küresel güçlerin neler yapabileceği ile ilgili biraz bilgisi olan kişiler için kitap baya bilgilendirici durumda. Silahsız, üniformasız bir savaş nasıl olur diye merak ediyorsanız cevap kitabın içinde ama ben size kısa yanıt vereyim; Ekonomik Tetikçiler ile mümkün. Ekonomik tetikçiler dünya üzerindeki ülkeleri trilyonlarca dolar dolandırarak bu savaşı başlatıyorlar.Bu ekonomik tetikçiler tabiki Amerikanın çalışanları ve yaptıkları hamlelerle ülkeleri Amerika'ya muhtaç ediyorlar. 
   Bir diğer taraftan da petrolün ülkeler için ne kadar önem sarf ettiğini bunun için neler yapılabileceği ve petrolün ekonomi üzerindeki etkilerini ve insanların özellikle büyük devletlerin kendi çıkarları için hangi yollara başvurduklarını ele alınmış.
  Açık konuşmak gerekirse kitap çok sürükleyici değildi ancak gelişmekte olan tüm halkların okuması gereken bir kitap. Yazar ne kadar vicdan rahatlatmaya çalışsa da ana akış anlaşılır bir biçimde. 
 Kitap hakkında belirteceklerim ve düşüncelerim bu şekilde bir sonraki kitap yorumunda görüşmemiz dileğiyle sevgiler...
     
          Kitaptan ufak alıntılar;

    "Kişiler açgözlülüklerinden ötürü ödüllendirildikçe, açgözlülük baştan çıkarıcı bir hal alır."
    "Köşeyi dönenlerin yaşam tarzları ve donanımları hepimizi tüketmek, tüketmek ve daha fazla tüketmeye özendiren birer model olarak sunuluyor."


     "Bir ülke hakkında oraya gitmeden önce ne kadar fazla bilgi edinirsen, işin o kadar kolay  olur."


   "Elektrik, kapitalizmin ve demokrasinin üstün gelmesini diğer herhangi bir unsurdan daha etkin şekilde temin edecektir."


     "İngilizce bölümünde okuyan(sömürülmeye çalışan Endonezya halkından) kız, ekonomik tetikçinin gözlerinin içine baktı. “Bu kadar açgözlü ve bencil olmayı bırakın. Dünyada sizin kocaman evlerinizden ve gösterişli mağazalarınızdan başka şeyler de olduğunun farkına varın. İnsanlar açken, siz arabalarınızın benzini için üzülüyorsunuz. Bebekler susuzluktan ölürken, siz son modeller için moda dergilerini karıştırıyorsunuz. İnsanlarınız bizim gibi ülkeler fakirlik içinde boğulurken yardım isteyen çığlıklarımızı duymuyor bile. Kulaklarınızı size bunları söylemeye çalışanların seslerine tıkayıp, onları radikal ya da komünist olarak damgalıyorsunuz. Yoksulları ve ezilmişleri daha fazla yoksulluk ve esarete itmek yerine, onlara kalbinizi açmalısınız. Fazla zaman kalmadı. Eğer değişmezseniz, bu sonunuz olur."


   " ABD'de tek bir masum kişi var mı ? Her ne kadar en büyük kazancı ekonomik piramidin tepesindekiler elde ediyor olsada, milyonlarcamızın geçimi az gelişmiş ülkelerin sömürülmesine bağlı."
    

    "Omar'ın ideali özgürlüktür; bir ideali yok edecek füze henüz icat edilmemiştir!"
   

    "Yaşamımızdaki kurumları etkileyecek belirli eylemlere girişmeniz konusun sizi cesaretlendirebilirim. Bir ortam oluştuğu anda fikrinizi söyleyin, mektuplar ve elektronik postalar yazın, soru ve endişelerinizi telefonla gerekli yerlere bildirin, daha bilinçli okul yönetim kurulları, belediye meclisleri ve yerel kurullar için oy verin. Bir şey almanız gerektiği zaman, bunu bilinçli olarak yapın; kişisel olarak katılımcı olun.


   "Daha iyi bir dünya yaratmak için sahip olduğumuz şaşırtıcı fırsatları hemen sıralayabilirim: Herkese yetecek kadar yiyecek ve su; bugün milyonlarca insanı gereksiz yere etkileyen salgınları önleyecek ilaçlar, yaşamın gereklerini yer kürenin en ücra köşelerine bile götürebilecek ulaştırma sistemleri; okur-yazarlık oranını arttırıp, dünyadaki her insanın, diğer insanlarla iletişime girebilmesine olanak verecek internet servislerinin sağlanması; farklılıkların giderilmesini sağlayarak, savaşları gereksiz kılacak araçlar; herkes için daha ekolojik ve verimli evler geliştirmek için kullanabilecek, hem uzayın sonsuzluğunu, hem de en minik, atomaltı enerjiyi araştıran teknolojiler; yukarıdakilerin tümünü başarmak için yeterli kaynaklar ve daha birçok şey."








2 yorum:

  1. bu kitabın adını çok duymuştum, alıntılar da oldukça ilginç, paylaşımınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil