Öne Çıkan Yayın

Kitap Yorumum : Gösteri Peygamberi

2 Mayıs 2022 Pazartesi

Kitap Okumak Zenginlik Gösterisi Sayılıyor

 Tüketim çağının kıyasıya rekabet ettiği global dünyada bilgi parayla satılan bir ürün olarak sayılmaya başlandı. Yanlış okumadınız bilgi artık parayla satın alınan bir ürün. Kültürlü olmak, araştırma yapmak, okumak artık parayla gerçekleştirilen bir ürün. Kitapların tarihe karışmasına çok az kaldığı için midir yoksa sanal dünya kitapları yok etmeye başladığından mıdır bilinmez ama kitapların raf fiyatları dudak uçuklatıyor. Bu durumdan ise en çok etkilenen tabiki biz geleneksel okuyucular olduk.. 

 Bugün bayram diye şöyle bir alışveriş merkezlerine bakalım dedik malum gurbette olduğumuz ve tanıdık eş dost olmadığından yapabileceğimiz aktivitelere yöneldik. Yolumuz bizi ünlü zincir kitapçılardan birine sürükledi. Yaklaşık 13-14 yaşından beri sağlam bir okuyucuydum son iki yıla kadar. Son iki yıldır kendime zaman ayırıp kitaplara çok zaman ayıramasam da yıllık 10-12(son iki yıldır sadece) kitap bitiriyorum ve hiçbir zaman yeni çıkanlar ve çok satanlar listesinden uzak kalmıyorum. Neyse bugün de şöyle bir raflara uzun uzun göz atmak istedim zamanımda varken. Göz attım ama keşke atmaz olaydım. Öncelikle çıkan kitaplara bakmak gerekirse gerçekten elle tutulur, dolu dizgin çok az kitap vardı.  Artık yayınevleri genç nesillere ayak uydurmaya başlamış gibi gözlemledim çünkü kitapların çoğu lise aşk kitaplarından ibaretti yani okuduğunuzda yazlık dizi izlemiş gibi hissedeceğiniz yada daha çok ergenlik dönemindeki çocuklara kötü örnek olacak içerikli kitaplar. Hatta birkaç yıl önce 22-23 yaşında okuduğum bir kitabı bugün 12-13 yaşındaki bir kız aldı kitap içeriği internetten tanıştığı çocuk ile sevgili olan ve onun için ülke değiştiren bir kız ile erkeğin aşk hikayesiydi. Kızın elinde görünce baya şaşırdım çünkü okuması gereken yaş grubu olduğunu düşünmüyorum çünkü bu tarz şeylere özenmesi yüksel ihtimal. Ne yazık ki babası da o kitabın içeriğini incelemedi bile. Kızla ufak bir sohbet imkanım oldu ve yazarın baya hayranı olduğunu belirtti. Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim burada yorumu size bırakıyorum.. Dediğim gibi zaman zaman bende okurum bu tarz kitaplar ama yeni çıkanların yarısından fazlası bu tür kitaplardan ibaret olması ve kontrolsüz şekilde uygun yaş grubunun almaması beni üzdü. Ülkemize bu tarz kitaplar ne katacak ki diye düşünüyor insan.

 Dikkatimi çeken diğer konu ise çizgi romanların yeniden popüler olmaya başlaması. Sanırım bunda yine uzun soluklu tasvirlerden sıkılan daha çok kısa cümleler oku geç ve karikatürlere bak şeklinde ilerleyen sanal gençlik zihniyeti etkili oldu. Farkındaysanız artık kimse uzun uzun yazılar okumuyor sadece izliyoruz, kısa cümleler okuyup ekranı kaydırıyoruz. Yine de demode olan çizgi romanların gün yüzüne çıkmasına bir bakıma sevindim. 

 Dikkatimi çeken asıl konuya gelecek olursak fiyatlar..  Yeni çıkan kitaplar arasında bir iki kitap oldukça hoştu konusu, kapak tasarımı falan tam benlikti arka kapakta en alt kısma bakınca küçük çaplı bir kalp krizi geçirdim. Fiyatlar ortalama 50-70 TL arasında değişiyordu. Şaka gibi ama eskiden yeni çıkan ciltli kitapların satış fiyatı 25 TL idi bugün ise 25 TL tutarında sıfır kitap kalmamış. Kitapçıda yaklaşık iki saatimi geçirdim ve 25 TL tutarında bir kitap göremedim. Bundan çıkarımım ise artık kitapları sadece zenginler alıp okuyabilecek biz sadece ikinci el kitaplara yönelebiliriz gibi görünüyor. Canım ülkemde bilgi edinmenin maliyeti bu kadar yüksek olması gençliğe yapılan büyük bir engel bence. Eğer aydınlık ve muasır medeniyetler seviyesine çıkması bekleniyorsa gençliğin önce bilgi edinmeyi ücretsiz hale getirmeliyiz. Sanal dünya ile yolumuza çokta devam edebileceğimizi sanmıyorum. Ben bugün bir sıfır kitap aldım o zaman zengin olduğumu beyan edebilirim sanırım ne dersiniz ? 



9 yorum:

  1. Ben de fiyatları görünce önce kütüphaneye yöneliyorum. Ama daha sonra dayanamayıp alıyorum. Kitap kumbarası yaptım. Biriktirdikçe almayı tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kütüphaneye yonelmiyorum doğrusu çünkü kendi kutuphanemi kurmaya çalışıyorum daha çok :) okunacak çok kitabım var ama insan yinede dayanamıyor yeni çıkanları gördükçe :))

      Sil
  2. Fiyatlar uçuk maalesef, ben de karton kapak bir kitap alabilince kendimi zengin hissediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anca karton kapak alıyoruz zaten ciltli kitaplara dokunamiyoruz bile son bir senedir :(

      Sil
  3. Maalesef kitap fiyatları üçe katladı.Belki iki sene öncesine kadar (bir kaç tane de geçen sene almıştım) 12.90 a indirimli satılan kitaplar şuan 60-70 tl. Sahaf ve kütüphanenin kıymetini bileceğiz artık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru sahafları bayadir gezmiyorum oralara bakmak gerek. Tabi öncelikle şu okunması gereken kitapları bitirmem gerekli :)

      Sil
  4. birçok yeni roman artık 100 liraya yaklaştı, çizgi romanlar da çok pahalı yaa :) valla işte dediğin gibi artık wattpad tarzı romanları minik kızlar okuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyorlar ve bu kitaplardan çok etkileniyorlar. Keşke wattpad bu kitaplara yaş sınırlaması getirse. 100 TL görmedim görmekte istemiyorum :(

      Sil
  5. Sahaflar candır :) Kitaplara da böyle fiyatlar verilmesi, bilemiyorum.

    YanıtlaSil