Öne Çıkan Yayın

Kitap Yorumum : Gösteri Peygamberi

18 Mayıs 2018 Cuma

Kitap Yorumum : Keşanlı Ali Destanı

Kitap Adı : Keşanlı Ali Destanı
Yazar : Haldun Taner
Sayfa Sayısı : 154

Hayatımda ilk defa bir tiyatro eseri okudum. Tiyatro eseri okumak için hayal gücünüzün gelişmiş olup olayları düşünürken tam düşünmeni gerektiğini belirtmek isterim. Kitabı okurken biraz hayal etmekte zorlansamda Haldun Taner eseri olarak Keşanlı Ali Destanı damgasını o döneme vurmuş epik bir tiyatrodur. Oyun bir gecekondu mahallesi olan Sineklidağ'da geçmekte ve bu mahallede her kesimden insan var. Oyunu kısaca özetlemem gerekirse Ali sevgilisi Zilha'nın dayısı olan mahallenin belalısı Çamur İhsan'ı öldürme suçuyla hapse girer. Bu olay onun namının her yere salınmasına yol açmış ve adamlık sıfatını bu şekilde alarak mahallede efsaneleşmiştir. Kendisi öldürmemiş olsada kimseyi inandıramaz ve mahallenin kurtarıcı gücü haline gelmiştir. Yani Manyak Cafer'in işlediği cinayet Ali'nin anlı şanlı Keşanlı Ali olmasına neden olmuştur. Oyunda seçimde yapılan propagandalar, Keşanlı Ali kanunlarının geçerli olması yani rüşvet, iltimas, zorbalık devam edecek ama bunu sadece Keşanlı Ali yapabilir algısı ele alınarak eleştiri yapılmıştır. Sevdiği kadın Zilha'nın ise huzuru kenar mahallede değil zengin kesimde bulacağı düşüncesinde olup bir adamın yanına yerleşip onların gerçek yüzünü görerek özüne dönmesi anlatılmakta. 
 Keşanlı Ali Destanı ilk olarak 31 Mart 1964 gecesi Gülriz Sururi- Engin Cezzar topluluğu tarafından Türk seyircisinin önüne çıkarıldı. Oyun bittikten sonra halk 20 dakika sanatçıları alkışladı. 

6 yorum:

  1. ay baksana, haldun taner var ya en iyi hikayecilerimizden yaa :) bunun oyununu izledim çok eğlenceliii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben oyununu izlemedim kitabını okudum ama harikaydı bayıldım çok kısa sürdü ama oyununuda izleyeceğim inşallah :)

      Sil
  2. Oyununu izledim ama kitabini okumadim 😊

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Bu sanırım nerelerdesin yayın artık yok mu demenin kısa selamı :) Malesef bu aralar o kadar yoğunum ve bıkkınım ki... Final dönemindeyim ve derslerin saçmalıkları beni çok yoruyor. Stresten karnıma ağrılar saplanıyor resmen ama merak etme saatler sonra bir yazarımız hakkında paylaşacağım yazıyla kendimi hatırlatacağım sevgilerimle :)

      Sil