Öne Çıkan Yayın

Kitap Yorumum : Gösteri Peygamberi

9 Nisan 2018 Pazartesi

Eleştir(me) !


   Herkese merhaba son zamanlarda yaşadığım en büyük sorunlardan birini yazıya dökmek istedim. Yaklaşık bir kaç haftadır sürekli bir eleştiri yağmuru altındayım. Nedeni bilinmez ama insanlar eleştiri yapmayı çok seviyor. Bende bu yazımla eleştiri yapan insanların biraz olsun dediklerine dikkat etmesi için yardımcı olmaya çalışacağım.

  Eleştirinin tanımı bu noktada önemlidir. Eleştiri nedir diye arama yaptığımızda bir çok tanım çıkabiliyor karşımıza. Eleştiri ; bir insanı, bir konuyu, bir yapıtı doğru ve yanlış yönlerini bulup göstermek amacıyla inceleme işidir. Bu yüzden karşımızdakini kırmadan eleştiri yapmamız gerekir. Zarifçe yapıldığında karşımızdaki ile arkadaşlık kurmamızı yada var olan ilişkilerimizi geliştirirken kırıcı bir biçimde yapıldığında karşımızdakinin duygularını incitebilir onun öfkelenmesine neden olabiliriz. Bu yüzden eleştirinin yargılayıcı, suçlayıcı, saldırgan şekilde yapılması karşımızdaki kişide olumsuz etki yaratır. 
   Eleştiri yapıyoruz peki biz nasıl bir kişiyiz ? Eleştiri yapan insanların özelliklerine bakacak olursak;

   1. Eleştiri yapan insanların ebeveynlerinden biri bu tiptedir ve farkında olmadan onun özelliğini sürdürür.

 2.Çocukluğunda çok fazla eleştirilmiş, yönlendirilmiş, özgür karar verme yetkisi kazandırılmadığı için kararsızdırlar.

 3.Ebeveynleri tarafından aşırı önemsenerek yetiştirildikleri için ilerleyen çağlarda istekleri gerçekleşmediği için acımadan eleştiri yaparlar.
  4. Model olarak gördükleri bireylerin bu tutumlarını benimseyerek uygularlar. 
  5. Övülme ve takdir edilme konusunda cimridirler. 
  Eleştiri yaparken nelere dikkat etmeliyiz peki ? Öncelikle eleştiri yapılırken bunu toplum içinde değil birebir yapmak daha faydalıdır. Eleştirilecek konu hakkında daha fazla beklenmemelidir. Yargılayıcı, küçümseyici subjektif ve hedefe yönelik olmayan eleştirilerin kişilerin moralini bozacağını bilmeliyiz bu yüzden geliştirici, hedefe yönelik ve yüreklendirici yani yapıcı eleştiriler yapmalıyız.
  Her insanın yaşam tarzı; aldığı eğitim, kültür, terbiye ve bulunduğu çevre değişim gösterir. Benimde öyle bu yüzden birçok gereksiz eleştiri alıyorum belkide bilinmez.. Ama gelen birçok eleştiri yıkıcı özellikte ve hiçbiri bana güzel bir biçimde yazılmıyor. İnsanlar mantığıyla değil diline geldiği gibi konuştuğu için birçok arkadaşımız bu konudan muzdarip. Lütfen bu yazıyı okuyan arkadaş sende insanları eleştir ama yıkıcı değil yapıcı biçimde..
  Sözün özü ;
       Eleştiri; insanların kusurlarını ortaya çıkarmak, yargılamak değildir yol göstermektir. İnsanlara saygı çerçevesinde yaptığınız hiçbir eleştiriye sert bir tepki gelmeyeceğini bilmeniz dileğiyle.. 

                             Sevgilerle.. 

6 yorum:

  1. kişi kendini ayna da görürmüş eleştirmenin de bir adabı usulu vardır elbet sende zaten çok güzel dile getirmişsin canım benim insan oğlu çiğ süt emiş bizler millet olarak eleştirmeyi bile beceremiyoruz herşeyi yerin de zamanın da yapıldığını öğrensek hiç bir sorun kalmaz ..Sen o güzel gönlünü hiç üzme canım benim sen yazmaya burada olmaya devam et :) en güzeline emanet ol sevgiler ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki yazılarıma gelmiyor eleştiri. Kişisel hayatımda özel konularımla ilgili eleştiriler geliyor ve gerçekten modunu düşürüyor insanın.. Desteğin için teşekkürler

      Sil
    2. oo konu da bende çok eleştiri alıyorum :)boş ver sen hiç sıkma canını canım benim kelin merhemi olsa kendi kafasına sürerdi bunlarda onlar birileri işte boş ver sen gönlünü ferah tut insan kendini bildikten sonra hiç bir sorun yok ben artık gülüp geçiyorum sende öyle yap çok iyi oluyor gerçekten :) sevgiler her daim canım benim :)

      Sil
    3. teşekkür ederim :) iyiki sizin gibi biraz olsa kelam edebileceğim insanlar var

      Sil
  2. dozunda olmnalı eleştiri de :)

    YanıtlaSil