Öne Çıkan Yayın

Kitap Yorumum : Gösteri Peygamberi

1 Eylül 2018 Cumartesi

Kitap Yorumum ; Sıfır Noktasındaki Kadın


 Bir kadın düşünün Mısır'da olan bu kadın bir mahkum hem de idam edilecek bir mahkum. Bunu duyan bir yazar mahkumla tanışmak için doktorlarıyla görüşür fakat mahkum yazarla görüşmek istemez. İdamına 48 saat kala yazarla görüşmeyi kabul eden mahkum hayatını bir kere anlatır ve ardından ölüme gider hemde dimdik adımlarıyla.
   O kadın Firdevs. Doğduktan sonra hemen büyümek zorunda kalan kadın. Küçük yaşlardan itibaren babasından zarar gören her defasında incitilen kadın. Bir gün annesine "ben nasıl oldum" demesi üzerine çığlıklar içinde sünnet ettirilen küçük ama kocaman kadın. İlkokula gittikten sonra amacının yanına gidip ortaokul için okula başlayıp ardından yengesinin evde istememesi üzerine altmış yaşında bir şeyhle evlendirilen körpecik kadın. Hayatında hiçbir zaman bir insan yerine konulmayan bu kadın ataerkil yapıda yaşayan bir ülkenin belkide en zorlu hayatını yaşamış. Kocası ne zaman birazcık fazla yese laf yapan pintinin biri. Tabi altmış yaşında birinden ne kadar koca olursa. En sonunda Firdevs'i döver ve Firdevs evden kaçar hemde ortaokul diplomasıyla. İş bulmak için dolaşırken bir lokantacının evine sığınır ve birkaç ay burada lokantacının ev işlerini yapar boğaz tokluğuna. En sonunda iş bulmak istediğini belirttiğinde bu lokantacının geçim kaynağı Firdevs olur. Bedenine değen her elden nefret eden sadece zevk alıyormuş gibi yapan Firdevs bir şekilde bu adamdan kaçar ortaokul diplomasınıda alarak. Ardından karşılaştığı başka bir kadın ona bedeninin çok değerli olduğunu ve geçimini bundan sağlayabileceğini anlatır. Pahallı fiyatlara bedenini satmaya başlar yeniden Firdevs en lüks hayata hızlı bir şekilde kavuşur fakat hayatında bir şey duyduğu ufacık bir cümle ona hayatını yeniden kurmasına sebep olur...
  Gerisini anlatmayacağım tabi ki okumak isteyen arkadaşlara tüyolar benden bu kadar. Bir kadının ne kadar güçlü olabileceğini anlamak ve kadının üzerine yazılan en iyi eserlerden biri  olan Sıfır Noktasındaki Kadın'ı kesinlikle okumalısınız. Ne zaman güçsüz kalırsanız kimseye boyun eğmemeniz gerektiğini bir kezde bu kitabı okuyarak anlamalısınız. Yazarı bu kadar geç tanımamalıydım ama olsun en azından çokta geç kalmadan tanımış oldum. Sizinde tanışmanız dileğiyle..

4 yorum: